Trotski möter jubel i Danmark

Svenska dagbladet – Trotskis föredrag i Köpenhamn 27 November 1932.

Biljetterna var slutsålda, men svensk journalist och hans vän lyckas komma in i den fullsatta salen. Några dagar tidigare fanns endast ståplatsbiljetter á 5 kr kvar. Alla de 2500 sittplatserna var för länge sedan slutsålda.

Själva föreläsningen var en torr genomgång av ryska revolutionen. Men så här beskivs Trotskis entré:
”Jag hinner knappast se mig omkring och konstaterar att publiken till större delen utgöres av mycket unga män, många med judisk fysionomi, förrän det blir dödstyst i salen. En person stiger fram till en stol vid tribunen, en herre med mycket känt signalement. Först och främst det karakteristiska pipskägget och de lika kända glasögonen, bakom vilka man ser ett par skarpa, ständigt irrande ögon. Ingen människa i hela världen behöver taga fel, det är Trotski, så föraktad, hatad, fruktad och beundrad. Beundrad åtminstone här i afton i Köpenhamns Idraetshus, ty när han stiger fram mot sin plats, möts han av en från alla missljud kemiskt ren och intensiv applåd. Den håller ut i 60 sekunder och utövar ett påtagligt psykologiskt inflytande på den lille oväntat elegant klädde kommunisten. Han rätar upp sig från sin avvaktande hoptryckta hållning. Hans ögon börjar spela och till sist visar han en vit tandrad, ett triumferande diaboliskt leende.”

trotski

Bildtext: TROTSKI MED MAKA efter ankomsten till Köpenhamn, där han håller föredrag om söndag inför socialistiska studentförbundet.

Ett försvar för äganderätten.
En ung man kommer fram till katedern och förklarar att filmbolaget Fox får ensamrätten att ljudfilma Trotski i afton, och för den händelse någon annan passar på att konkurrera, så är detta rena stölden, som kommer att beivras. (Trotski har fått 30.000 danska kronor för detta obehag och dessutom 5.000 kronor för 15 minuters telefonsamtal i afton via London till ett stort amerikanskt radiobolag.)”

Sympathy for the devil  -Jagger/Richards

I stuck around st. Petersburg
When I saw it was a time for a change
Killed the czar and his ministers
Anastasia screamed in vain…

Just as every cop is a criminal
And all the sinners saints
As heads is tails
Just call me lucifer…

So if you meet me
Have some courtesy
Have some sympathy, and some taste
Use all your well-learned politesse
Or I’ll lay your soul to waste

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s